Mit urbane kulture

Dušan Gerzić je slikar čija zaostavština broji oko 150 slika i 500 crteža. Bio je di-xej u klubovima “Akademija” i “Zvezda”, saradnik Studija B, grafički dizajner i fotograf. Sarađivao je sa grupama Električni orgazam, Haustor, Idoli, Ekatarina Velika…

Njegova biografija i fragmenti njegovog donedavno rasutog dela već sami pokrivaju ono što danas nazivamo beogradskom scenom osamdesetih godina. Nijedan umetnik te scene nije, još za života, postao mit urbane kulture. Harizma, bunt, neshvaćenost, nesmirenost, oslobođeni i često neusmereni slikarski talenat, čine da danas kažemo da se jedino mit o Dušanu Gerziću, beogradskom umetniku, može meriti sa mitom umetnika poput Jean Michel Basquiat-a ili Keith Haring-a.

Njegovo delo odlikuju najvažnije karakterološke odrednice postmoderne: od samoće i progonstva do ekstremnog, životnog i umetničkog nomadizma – nesmirenost i slikarska iskrenost su mu omogućile da, umesto mode i trendomanije, sledi isključivo unutrašnje osećajne i sopstvene moralne zakone. U tome je i najveća vrednost njegovog umetničkog stava. Naglašeno ekspresivni, izuzetni crteži i slike od danas nisu više samo intimne beleške umetnika koji stalno sumnja u sebe – oni su danas artefakti jednog izgubljenog vremena, konačno prispeli u istoriju umetnosti.

"Istina je da nas život jednog autora ničemu ne uči, a ipak – kada bismo znali da ga čitamo – našli bismo tu sve, pošto je on otvoren prema delu. Mi nikada ne napuštamo svoj život. Mi nikada ideju niti slobodu ne vidimo licem u lice." (Merlo-Ponti)

Dušan Gerzić Gera (Beograd, 1961-1998). Po završetku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu odlazi 1986. u Pariz na Ekol de Bozar, a potom u Njujork gde živi i slika naredne tri godine. Sa grupom internacionalnih umetnika 1991. u Parizu osniva dinamičnu umetničku koloniju La Farž, gde živi, radi i izlaže do 1997. (grupne i samostalne izložbe). Smatra se za jednog od naših najtalentovanijih likovnih umetnika s kraja 20. veka. Nov, kosmopolitski identitet je ono što ga je učinilo nomadom-slikarem bez zavičaja, koji luta od Pariza do Njujorka i u svoj opus uključuje sve što mu izgleda bitno za sopstvenu viziju neponovljivosti sadašnjice. Od rok-dizajna do psihodelične kaligrafije wild style-a, svaki ekstremizam osamdesetih i devedesetih ostavio je traga na njegovom delu tvoreći jedan specifičan i ciničan, i nadasve nov jezik kritičke figuracije i patos čoveka na kraju veka bez heroja. Najpoznatiji je po svojim crtežima i ciklusima slika Lebdeća bića, Ratnici i Bikovi.

Komentariši