Van Gogh

SLIKA pohranjena među vlasništvom bivšeg grčkog borca pokreta otpora iz Drugog svjetskog rata u trezoru banke u Ateni mogla bi biti posljednja slika Vincenta van Gogha, prema mišljenju nekih stručnjaka i kolekcionara koji nastoje utvrditi njezinu autentičnost. Slika je čuvana zajedno s blokom u kojem se nalaze skice, za koje se također pretpostavlja da su djelo Van Gogha. Otkriće je pokrenulo pitanje je li moguće da je Vincent naslikao i treći portret svog psihijatra dr. Gacheta, samo nekoliko dana prije nego što ga je ludilo natjeralo na samoubojstvo u 37. godini života.

Za povjesničare umjetnosti nova bi tvrdnja značila kontroverzu budući da se do sada smatralo da je nizozemski umjetnik naslikao samo dva portreta liječnika koji se za njega brinuo tijekom posljednjih mjeseci njegova života. Jedan od njih je u vlasništvu muzeja Musée d'Orsay u Parizu. Drugog je na aukciji u Christie'su kupio japanski industrijalac Ryoei Saito za 48 milijuna funti 1990., a četrnaest je godina imao status najskuplje slike prodane na aukciji. Budući da su portreti dr. Gacheta naslikani pred kraj Van Goghova života, otvara se mogućnost da je ova pronađena verzija s manje detalja uistinu posljednja slika koju je slikar naslikao.

Image:Portrait of Dr. Gachet.jpg
 
"Poznata institucija će uskoro izvijestiti o autentičnosti slike što će izbrisati svaku sumnju u to da je riječ o originalnom djelu Vincenta van Gogha", kazala je Doretta Peppa, sadašnja vlasnica slike, prenosi Guardian. Portret su nacisti ukrali u Francuskoj jednoj židovskoj obitelji tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon što su Hitlerove snage umarširale u Grčku, u travnju 1941., portret je stigao u Atenu, u centar za opljačkana blaga. Peppa je najprije sliku dala na uvid šefu konzervatorija grčke Nacionalne galerije, koji je utvrdio da ne samo da je riječ o originalnom Van Goghu, nego i o raritetu, nakon što je proučio poteze kista i potpis. Identitet  židovskih vlasnika slike nije otkriven, a s obzirom na to da je nitko nije potraživao, slika prema grčkom zakonu sada pripada Peppi. Procjenjuje se na iznos od 100 milijuna dolara.

Komentariši