Guernica

Vrhunska umjetnost može biti i vrhunski učinkovito sredstvo političke borbe, može  se zaključiti na temelju jedne od najpoznatijih slika Pabla Picassa “Guernice” nastale neposredno nakon brutalnog bombardiranja istoimenog španjolskog gradića 27. travnja 1937. koji je gorio tri dana i u kojem je tom prigodom  stradalo tisuću i šest stotina stanovnika.

Picasso je još prije tog nemilog događaja pristao da za španjolski paviljon pariške svjetske izložbe 1937. godine naslika mural kao podršku španjolskoj republici iako je veliki majstor u pravilu zaobilazio političke teme bez obzira na svoje neskrivene republikanske simpatije. Tri mjeseca nakon  tog okrutnog testiranja Hitlerove vojne mašinerije, Picasso je dovršio “Guernicu” iako je sajam već bio otvoren.

Kao svojevrsna ironija sudbine može se spomenuti da je osnovna ideja sajma bila veličanje tehnologije, uključujući i aeronautički paviljon, a španjolski paviljon bio je u vizualnom smislu natkriljen kolosalnim njemačkim paviljonom najistaknutijeg arhitekta nacističkog razdoblja Alberta Speera.

Već od pripremnih skica u kojima dominiraju tri teme – žena ispruženih ruku, bik i konj u agoniji – uočljiva je majstorova nakana izbjegavanja realističkog ili romantiziranog prikaza u korist dramatičnog agitprop simbolizma.

Moglo bi se čak ustvrditi da je Picasso za ovu priliku svjesno odabrao povišenu emocionalnost i izravnost političkog plakata mada je krajnji rezultat daleko složeniji od komemoracije masakra.

Zanimljivo je spomenuti kako su ispočetka reakcije čak i od zemalja sklonih republikancima poput Sovjetskog Saveza bile krajnje rezervirane uz razumljivo otvoren njemački antagonizam. Po slikarevoj želji “Guernica” je pokazivana diljem svijeta, no tijekom umjetnikova života i Francove vladavine nije izlagana u Španjolskoj, a svoj privremeni domicil našla je u newyorškom muzeju Moderne umjetnosti (MOMA).

Nakon Francove smrti 1975., stota obljetnica Picassova rođenja 1981. proslavljena je konačnim dolaskom  “Guernice” u Španjolsku gdje je trajno pohranjena među najvećim dragocjenostima španjolske likovne umjetnosti u Reina Sofia.

Komentariši